Wat zijn nu eigenlijk homeopatische potenties?

Samuel Hahnemann (1755-1843) de grondlegger van de homeopathie gaf zijn patiënten in eerste instantie een (on)verdunde tinctuur van het geneesmiddel. Hij merkte dat zijn patiënten daar vaak te sterk op reageerden. Eerst verdunde hij de tincturen met alcohol maar hier was hij niet tevreden over. Het verdunnen werkte niet goed. Hij merkte dat ze beter werkten naarmate hij ze op een speciale manier behandelde. Hij bedacht voor dit werkzamer maken van de grondstof de naam 'potentiëren'.
 
 
In de homeopathie spreekt men van 'potentiëring' omdat tussen elke stap de oplossing op een stevige ondergrond wordt geslagen. Door deze stevige klap nemen de alcoholmoleculen de vorm aan van de oorspronkelijke stof. Daarom blijft het middel werkzaam ook al is de oorspronkelijke stof niet meer aanwezig. 
 
Hahnemann is begonnen met D en C potenties. Hij vond dat die toch nog te vaak verergeringen gaven en hij ging opzoek naar een andere manier van oplossen. Die vond hij.
De laatste twintig jaar van zijn leven ging hij steeds meer werken met de LM potenties. Hij zei over de LM potenties dat deze de meest krachtige en toch ook de meest milde manier zijn om een homeopatisch middel te geven.
Bij een LM komen de zogeheten 'begin verergering' die bij een D of C potentie nog weleens willen voorkomen, niet of zelden voor. Een ander groot voordeel van de LM potenties is ook dat zij in afwisseling gegeven kunnen worden. Dus op een dag kun je bijvoorbeeld twee of drie middelen afwisselen. Ik werkt voornamelijk met de LM potenties.
Waar staat nu eigenlijk de D, C, of LM voor? De bereiding van de verschillende potenties.
 
D-potenties
D = 10
Verdunningen van 1:10 
D1-potentie: vermeng 1 deel oer-tinctuur met 9 delen alcohol door middel van 10 x zeer krachtig schudden.
D2-potentie: vermeng 1 deel vd D1-potentie met 9 delen alcohol door middel van 10 x zeer krachtig schudden.
 
C-potenties
C = 100
Verdunningen van 1 :100 
C1-potentie of oplossing: vermeng 1 deel oertinctuur met 99 delen alcohol door middel van 100 x zeer krachtig schudden.
C2-potentie: vermeng 1 deel C1-potentie met 99 delen alcohol door middel van 100 x zeer krachtig schudden.
  
LM-potenties
L = 50; M = 1000
Verdunning van 1:50.000
Een LM-potenties werkt geleidelijker maar ook dieper.
Van een LM1 een LM2 maken: 1 korrel LM1 (= globule) wordt met 1 druppel water en 99 druppels alcohol 100 keer geschud. Dan wordt met 1 druppel hiervan een buisje korrels bevochtigd en zo heb je de LM2. 
 
K-potenties
K = 100
Alle verdunningen worden bereid volgens Korsakov, d.w.z. een flesje wordt aan de binnenkant bevochtigd met de grondstof. Nadat het is gevuld met het alcoholische oplosmiddel wordt het krachtig geschud (1 K). Vanaf de vierde verdunning wordt alleen verdund met zuiver water. Op deze wijze kan worden door verdund tot bijvoorbeeld 100.000 K.

De toedieningsvormen  
De meest gebruikelijke is het innemen opgelost in water of als reukdosis. 
Homeopathische geneesmiddelen kunnen ook uitwendig worden toegediend bijvoorbeeld als crème.