Vaccinatie: wel of niet doen?
Mijn eigen zoektocht en ervaring
Vanwege mijn toenmalige werk heb ik jarenlang in het reformatorische gedeelte van Zeeland gewoond. Mijn oudste dochter is daar geboren. Ik heb het nu over 1989.

TCAM08270.jpgijdens mijn zwangerschap bleek dat ik geen antistoffen had voor Rode hond (volgens mijn moeder wel gehad als kind, net als alle andere kinderziekten) en was er net het jaarlijkse 'Rode hond epidemietje' in het dorp waar ik woonde.

Mijn al wat oudere huisarts die ook het consultatiebureau deed zei: "Ga niet op bezoek bij iemand met Rode hond maar je mag natuurlijk wel gewoon naar de winkel gaan hoor. Het valt allemaal wel mee". Hij had al jarenlang de ervaring dat kinderziekten weinig kwaad konden bij gezonde kinderen. Hij maakte van de Rode Hond, mazelen, bof, waterpokken, roodvonk niet zo'n punt. Elk jaar komen deze ziekten gewoon voor.

Zoals mijn huisarts zei: 'hier in Zeeland wordt weinig gevaccineerd en hoeveel kinderen gaan er per jaar dood aan de kinderziekten'? en hij vervolgde: "en hoeveel gehandicapten door kinderziekten wonen hier'?  Ik moest het antwoord schuldig blijven.

Maar weet je wat hier veel minder tot bijna niet voorkomt zei hij? Kinderen met astma, allergieën, eczeem en andere KNO klachten. En die nieuwe ziekten zoals ADHD en autisme die komen hier ook weinig voor. Ik denk dat kinderziekten kinderen juist helpen bij het krijgen van een sterk immuunsysteem en dat al dat vaccineren niet zo gezond is als ze ons willen laten geloven. Denk je nu heus dat als hier de kinderen bij bosjes zouden sterven of heel ernstige complicaties kregen die ouders zouden toekijken? Ik denk het niet".

Dit was duidelijke taal en voor mij stof tot nadenken. Deze huisarts had goed vergelijkingsmateriaal. Ruim driekwart van het Zeeuwse eiland was gereformeerd en vaccineerde zijn kinderen niet. Ongeveer één kwart van het eiland was 'import' en die vaccineerden hun kinderen meestal wel. Het zal duidelijk zijn na zijn verhaal: Ik heb mijn dochter en later mijn zoon niet laten vaccineren, ze hebben mazelen, bof, rode hond, waterpokken en roodvonk gehad en ze zijn tot op heden kerngezonde volwassenen.

Kinkhoest heb ik wel gehad als kleuter maar mijn kinderen niet. Zelf heb ik als kind ook alle kinderziekten gehad, net zo als al mijn leeftijdsgenoten op school en in de straat en stad. Het hoorde er gewoon bij en behalve een weekje ziek hield niemand er iets aan over. Behalve de pokkenprik ben ik niet gevaccineerd.

Ik probeerde meer informatie te krijgen over vaccinaties, de voordelen en risico's ervan, welke bijwerkingen ze hebben, welke onderzoeken ernaar gedaan zijn, hoeveel en welke lange termijnstudies er zijn. Tot mijn verbazing kwam en kom je heel weinig onafhankelijke onderzoeken en informatie tegen over vaccineren. De meeste informatie komt van het RIVM en van de farmaceutische bedrijven die de vaccins produceren en dat is uiteraard alleen maar positief. Je komt ook geen onderzoeken tegen tussen volledig ongevaccineerde kinderen en (deels) gevaccineerde kinderen. Dus hoe kun je dan wat vergelijken?

De noodzaak van vaccinatie
Dan is er natuurlijk nog de vraag of de (kinder-)ziekten waartegen we vaccineren eigenlijk wel zo gevaarlijk zijn en zijn ze nog wel nodig? Een kinderziekte bij een verder gezond kind verloopt bijna altijd mild. Kinderen zijn een paar dagen (goed) ziek met koorts en huiduitslag en dat is het.
Waar men bang voor is zijn de mogelijke complicaties. Maar uit allerlei studies en literatuur blijkt dat voordat er op grote schaal gevaccineerd werd een heleboel (ernstige) complicaties allang op hun retour waren. Goede leefomstandigheden, goede voeding en hygiëne zijn de voorwaarde om een kinderziekte in de regel zonder ernstige complicaties te doorstaan.

Op een van de volgende pagina's staan de grafieken waarin je kunt zien dat de ernstige complicaties al op hun retour waren voordat men ging vaccineren. Ook de Britse arts Jayne Donegan verwijst in haar heldere artikel op deze grafieken. http://www.jayne-donegan.co.uk/articles

Kinderziektes zijn ook heel goed homeopatisch te behandelen zodat kinderen er weinig last van hebben. Ook als een kind ondanks vaccinatie toch ziek geworden is. Zie ook de volgende documentaire van Dr. Hans Moolenburgh. 

Ook zijn boeken:

'U kunt meer dan u denkt' en

'U kunt veel meer dan u denkt'

zijn zeer lezenswaardig.

Anekdote
Nog een kleine anekdote over hoe wij ons bang laten maken voor relatief onschuldige kinderziektes. 

Waterpokken vinden wij een vrij onschuldige ziekte en er wordt ook niet tegen gevaccineerd. In Amerika al ruim 20 jaar wel. Als je Amerikanen spreekt over waterpokken hebben zij het over 'die zeer gevaarlijke ziekte'. Paniek breekt daar uit als er een keer iemand waterpokken heeft. Bijna dezelfde gekte als er hier uitbreekt bij de gedachte aan mazelen.

Roodvonk, waar geen vaccinatie voor is heeft net als bijvoorbeeld de waterpokken en mazelen dezelfde mogelijke complicaties als de andere kinderziekten en zelfs hartklep afwijkingen en acute reuma. Toch maken we ons hier helemaal niet druk om.

Leuk weetje: Roodvonk laat in de grafieken dezelfde dalende lijn vanaf 1950 zien als Mazelen. Toch wordt er voor mazelen gevaccineerd en voor roodvonk niet.....toch wel vreemd.

De WHO zei in 1960 en 1970 nog dat mazelen een dermate mild verloop had dat een vaccinatie hiervoor niet nodig was. De mazelen is niet veranderd maar wij zijn wel bang gemaakt voor een onschuldige kinderziekte.


Wat moet ik nu geloven?

Alle jonge ouders in Nederland krijgen te maken met de vaccinaties van hun kinderen. Het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is hierbij voor veel ouders een belangrijke leidraad. Maar er zijn meer visies. Bijvoorbeeld het verhaal van de Britse arts Jayne Donegan http://www.jayne-donegan.co.uk/articles die tijdens haar medische studie alles leerde over het belang van vaccins, maar hier later steeds meer vraagtekens bij zette. 

 • Iedereen moet uiteindelijk zijn eigen keuze maken. Wel of niet vaccineren of gedeeltelijk vaccineren. Het zijn allemaal mogelijkheden. Voor iedereen die een weloverwogen beslissing wil maken omtrent vaccinaties staan hieronder een aantal tips en overwegingen. 
 • In Nederland zijn vaccinaties niet verplicht, maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ‘wel verstandig’.
 • Verdiep u in het onderwerp vóórdat uw eerste baby is geboren.
 • Kinderdagopvangcentra of scholen mogen uw kind niet weigeren wanneer het niet alle vaccinaties heeft gehad.
 • Overweeg later te beginnen met vaccinaties.  Als u later begint, zullen bovendien een aantal vaccins komen te vervallen.
 • Borstvoeding beschermt een baby tegen ziekten (ook kinderziekten) tot het immuunsysteem meer volgroeid is. Het immuunsysteem van een kind werkt met 9 á 12 maanden pas goed.
 • Stimuleer de opbouw van het natuurlijke afweersysteem, bijvoorbeeld door gezonde voeding, voldoende slaap en het voorkomen van stress.
 • Gezonde kinderen die een kinderziekte krijgen krijgen die vaak mild. Bedenk dat kinderziekten een functie hebben.
 • Zeg de afspraak om te vaccineren af wanneer uw kind ziek of niet lekker is.
 • Geef uw kind extra vitamine C, al vanaf twee weken voor de afspraak bij het consultatiebureau.
 • Bij een homeopaat kunt u informeren naar de mogelijkheden voor het  gebruik van een homeopathisch middel dat we geven voor en na de vaccinatie.
 • Haal niet meerdere combi prikken tegelijk, maar slechts een.
 • Het griepvaccin werkt nauwelijks dus dit vaccin is niet zinvol. Veel mensen hebben juist na het griepvaccin dagen tot wekenlang griepachtige klachten.
 • Lees vooraf de bijsluiter, zodat u weet van de bijwerkingen en de ingrediëntenlijst.
 • Geef bij thuiskomst, nadat uw kind een vaccinatie heeft gehad, nooit een Paracetamol. Paracetamol kan koortsstuipen veroorzaken, zie artikel op deze site.
 • Houd uw kind 24 uur goed in de gaten. Na een week of twee reageert het immuunsysteem nogmaals, dus wees ook alert vanaf tien tot twintig dagen na de vaccinatie.
 • Overweeg Homeopathische Profylaxe (HP), ontwikkeld door de Australische arts Isaac Golden, als alternatief voor vaccins.
 • Als u wilt afwijken van het standaardschema in het Rijksvaccinatieprogramma kunt u losse vaccins  en combivaccins via de huisarts verkrijgen bij de apotheek of International Pharmacy en niet alle vaccins hoeven dan nog gegeven te worden.
 • Leer vroege symptomen van ziekte te herkennen en weet wat u moet doen.

 

Deel uw ervaring met anderen!
Van uw ervaringen kunnen anderen weer leren en er belangrijke informatie uit putten. Heeft u ervaring met bijwerkingen van vaccins, meld het bij het Lareb www.lareb.nl  Heeft u minder prettige ervaringen in de omgang met gezondheidswerkers of het consultatie bureau of heeft u ervaring met het doormaken van een kinderziekte? Schrijf uw verhaal naar de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, of naar de webpagina  vaccin vrij zodat zij alle ervaringen kunnen bundelen en beschikbaar stellen aan iedereen die nog vragen heeft omtrent vaccinaties en kinderziekten. U kunt uw verhaal mailen naar ervaringen@nvkp.nl of www.vaccinvrij.nl

Meer lezen over diverse onderzoeken over homeopathie en vaccinaties, ontstaan van KNO klachten, en nog veel meer? Dat kan hier.