Coaching, Systemisch werken en NLP

In 2003 heb ik een meerjarige intensieve opleiding Personal coaching gevolgd.
Personal coaching biedt hulp als jijzelf even niet meer weet hoe je verder moet. Je bent bijvoorbeeld vastgelopen in je werk, school, opleiding, of vastgelopen in je relatie of in je gezinssituatie of je vraagt je af of je wel de juiste keuzes in je leven maakt.
Je kunt wel wat praktische handvatten gebruiken om eea weer positief op te pakken. 
Personal coaching is dan een fijne en praktische manier om weer snel op weg geholpen te worden.

Ik gebruik in mijn coaching diverse werkvormen want mijn ervaring is dat een probleem aanvliegen vanuit meerdere technieken vaak heel verhelderend werkt. Ik heb diverse communicatie en coachings strategieën in mijn gereedschapskist. Twee hiervan licht ik hieronder nader toe.

Systemisch werken
Iedereen wordt beïnvloed door de omgeving (systemen) waar je deel vanuit maakt. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw plek in een systeem. Een systeem kan je familie of gezin of partner zijn maar ook je werk of opleiding of je (sport) vereniging of vriendenkring. Systemisch werken geeft je inzicht in jouw plek binnen zo'n systeem en hoe de verhoudingen tussen jou en de anderen liggen.
Waar zitten je belemmeringen, welke ingesleten maar niet altijd meer functionele patronen heb je uit het verleden meegenomen, hoe komt het dat je steeds in hetzelfde (niet gewenste) gedrag vervalt, waarom voel je je soms zo machteloos. 
Door o.a. (familie) opstellingen ervaar je hoe jij en de anderen op elkaar reageren, welke (oude) patronen daarachter zitten. Door die inzichten kun je dingen accepteren en leer je strategieën die  wel werken en kun je positieve stappen maken.
Ik werk met poppetjes en voorwerpen tijdens de opstellingen.
 
Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
NLP is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering, die ontwikkeld is rond 1970. Er wordt vooral ingegaan op de vraag: Hoe komt het dat we doen wat we doen en hoe kunnen we, als ons gedrag niet meer effectief is, dat positief veranderen. We beschikken zelf over alle hulpbronnen die we nodig hebben om te bereiken wat we willen en door NLP leer je die hulpbronnen toe te passen. 
Tijdens NLP sessies kijken en bekijken we je overtuigingen, gewoontes en je gedrag en gaan na waar dat vandaan gekomen is en of dat nu nog functioneel is. Op deze manier leer je op een ander wijze te kijken naar je eigen gedrag en er vervolgens anders mee om te gaan. NLP houdt zich niet bezig met problemen maar met juist met oplossingen. Het is een heel andere manier om met jezelf en met anderen om gaan. 
 
Ook maak ik gebruik van de technieken die ik bij Touch of matrix geleerd heb. Tot 31-12-2022 was ik geregistreerd beoefenaar. 
www.touchofmatrix.nl