Kanker en Homeopathie
Als klassiek homeopaat heb ik inmiddels ruime ervaring in het behandelen van mensen met kanker en ik volg hier regelmatig diverse nascholing over. Jaarlijks volg ik nascholing over de Banerji protocollen. (zie ook de volgende pagina) De complementaire behandeling van kanker wordt ook wel Niet Toxische Tumor Therapie = Nttt genoemd.

Het behandelen van kanker is in mijn opinie altijd een meersporen aanpak. Voor mij bestaat de complementaire behandeling uit:

 • Homeopathie
 • Immuunsysteem versterken en de juiste supplementen
 • Voeding
 • Ontgiften
 • Mindset

Een Nttt behandeling kan altijd gevolgd worden. Juist ook tijdens of na reguliere behandeling. De Nttt behandeling verbetert de kwaliteit van leven, zorgt voor minder bijwerkingen van bijvoorbeeld operatie, bestraling en of chemo.

Homeopathie
Ik behandel met de aangewezen homeopathische middelen. Dit zijn constitutie middelen en middelen die de energie zo goed mogelijk houden. Ook gebruik ik homeopatische middelen die de zuurstoftoevoer naar de cellen optimaliseren. Kankercellen houden niet van zuurstof, zij gedijen juist in een zuurstofarme omgeving.

Zie ook: Banerji protocollen

Immuunsysteem versterken en supplementen
Om tumoren te laten slinken is het belangrijk een zo sterk en gezond mogelijk immuunsysteem te hebben. Het versterken van het immuunsysteem doe ik vooral met het aanpassen van de voeding, het geven van specifieke supplementen en kruiden. Ik adviseer ook vaak de Schussler celzouten en wietolie.


Voeding
Voeding is heel belangrijk omdat dat wat je eet en drinkt het immuunsysteem versterkt of juist verzwakt. Hieronder volgt een sterk verkort lijstje wat gezonde voeding kan zijn. Tijdens de behandeling komt voeding uitgebreid aan bod:

 • Suiker is een voedingsmiddel dat juist voeding aan kankercellen geeft. Dus geen suiker of suikervervangers meer gebruiken.
 • Bewerkte of snelle koolhydraten zijn geen voeding voor het lichaam maar juist een belasting. Dus koekjes, cake, snoep, chips, pizza, snacks en alle kant-en-klaar producten laten staan.
 • Kies voor biologische onbewerkte voeding en maak sauzen en soepen zelf.
 • Eet veel biologische groenten en veel fruit. In biologische groenten en fruit zitten salvestrolen die een belangrijke rol hebben in de afweer.
 • Goede peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, bonen. (geen soja).
 • Eet voldoende eiwitten uit noten, zaden,  hennepzaadpoeder, vis. Eet soms ook wat biologisch vlees of vis.
 • Als je vlees eet neem dan biologisch vlees. Biologisch vlees is van dieren die zonder medicatie, met goed gras gevoerd zijn en geen (groei)hormonen hebben gehad. Dit vlees is rijk aan eiwitten en goede vetzuren en mineralen. Niet biologisch vlees bevat naast medicatie en water vooral omega 6 vetzuren die voor ons niet goed zijn. Eet zo nu en dan wat biologisch vlees  of vis. Neem wilde kleine vis en niet de gekweekte vis. Grote vissen bevatten meer kwik en andere zware metalen.
 • Neem goede vetten met omega 3, 6 en 9 in de juiste verhouding zoals: olijfolie, sesamolie, hennepzaadolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado en roomboter. Laat margarine en bak en braad producten staan. Deze bevatten  gehard vet, transvetten en synthetische vitaminen. Bak in een beetje roomboter of kokosolie.
 • Gebruik kruiden waarvan bekend is dat zij een tumorremmende werking hebben zoals: zoethout, tijm, gember, kurkuma longo, kaneel, peper, rozemarijn, peterselie, oregano, etc.


Ontgiften
Tijdens de behandeling van kanker is het belangrijk dat het lichaam, lever, nieren, longen, huid, goed kunnen ontgiften (detoxen). Dit doen we met een aantal specifieke kruiden en voedingsmiddelen, supplementen en homeopathische middelen.

 IMG_1925535687990-2.jpeg